listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu

Den första oktober i år började svenska Systembolaget sälja vin från Montenegro. Vinet heter Plantaze Vranac.

Plantaze Vranac blev en succé under oktober månad och sålde drygt 18 000 flaskor.

Importören Per Engström från Vinia Sweden säger till Diaspora.

– Jag är inte alls förvånad över framgången. Vinet är mycket användbart då det passar till många typer av mat – och det är kanske det perfekta buffévinet. Det är också väldigt kul att den Svenska konsumenten nu får möjlighet att prova en för de flesta ny druva - Vranac. Om vinet fortsätter att sälja bra så kommer det att stanna i Systembolagets sortiment.

Producenten som tillverkar vinet heter ”13 jul Plantaze” och är beläget i Montenegros huvudstad Podgorica, nära Skadarsjön ned mot Medelhavet på en höjd av 500 meter. Företaget startade 1963 och är idag Montenegros största vinproducent, men även en av de största vinproducenterna i hela världen. Numera täcker vingården 2200 hektar och produktionen är 20 miljoner kilo druvor och över 18 miljoner flaskor om året. Det är idag 700 personer som jobbar för Plantaze. Företaget har en blandad ägarstruktur med 55 procent statligt ägande, resterande är privatägt.

Idag är den inhemska Vranacdruvan den mest odlade i Podgoricas vindistrikt och når här sin premiumkvalitet med en balanserad blandning av socker och syra. Vranac odlas främst i Montenegro och Makedonien. En DNA-analys gjordes år 2001, och resultatet visade att Vranac troligtvis är släkt med den italienska druvan Primitivo.

Vinet är fruktigt med tydliga toner av hallon och blåbär. Plantaze har vunnit många olika priser för sina viner i tjugo länder, allt från länder såsom Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Österrike, Ryssland, USA till Kanada.

Vinet Plantaze Vranac på Systembolaget har artikelnummret 6286-01 och en flaska kostar 69 kronor.