listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu

I somras publicerade Dagens Nyheter en uppmärksammad serie texter av Maciej Zeremba som handlar om Kosovo. Texterna hade den gemensamma rubriken ”Kosovo en koloni ” och innehöll relevant fakta om ”landet” Kosovo som tillhör FN och mängder felaktigheter som FN och dess representanter har begått och fortfarande begår. Läsarnas reaktion blev hård och en av dem kom med förslag om att Sverige bör lämna FN. En av FN:s företrädare (från Frankrike) trädde fram för att rättfärdiga sig men utan framgång att kunna motbevisa fakta som journalisten Zeremba lagt fram om Kosovo. Däremot var reaktionen från läsarna från f d Jugoslavien motstridiga. Det är få texter likt den av Jovica Andonov om Kosovo som publiceras i DN. Diaspora publicerar intervju med Jovica Andonov.

Diaspora: Varför valde ni att höra av er?

Andonov: Jag har alltid kommenterat och ska kommentera det svenska journalister skriver om f d Jugoslavien. Jag älskar både Jugoslavien och Sverige och är beredd att försvara båda med mitt hjärta. Jugoslavien, för jag har alla mina barndomsminnen, är född, uppväxt och utbildad där, vilket gör mig till den jag är. Sverige, för allt jag har nu. Det är här jag har satsat hela mig och byggt upp min familj, mitt företag och min framtid. 
Det DN och andra journalister skrev under alla år då konflikterna i f d Jugoslavien utspelades gav svenska läsarna helt felaktig, vriden och difus bild av hela Balkan-kriget. I alla år skrevs bara att serberna och makedonerna utförde massakrer, och att det bara var de som var angripare. Jag som egen företagare har tusentals gånger förklarat, visat och undervisat mina kunder som varit intresserade av konflikten och försökt förklara både med jugoslavisk litteratur, jugoslavisk historia, tidningsurklipp mm att sanningen är en helt annan och det som visas i Sverige är 90% fel. Senast om Marti's Ahtisari mutskandal då han fick 40 miljoner euro från albanska maffian var nästan obemärkt i svensk media. Jag har skickat många insändare under de senaste 15 åren, det var bara 2-3 som blev publicerade. Och det är säkert många andra jugoslaver som har skrivit utan resultat och efter alla försök tröttnar folk, men inte jag, min stora fördel & nackdel: JAG ÄR MYCKET ENVIS & TÅLMODIG. Det är därför jag har skrivit, skriver och ska skriva. Det är min insats för sanningen och rättvisan i allt som handlar om mitt FÄDERNESLAND. 

Diaspora: I hur stor grad har ni tillåtits uttrycka era åsikter i DN?

Andonov: Som jag skrev tidigare inte bara i DN, i alla svenska tidningar har jag skrivit, skickat insändare. Men bara det som passar dagens politik har publicerats med förkortade versioner. 1999 och 2001 publicerade DN mina insändare då det handlade om muslimer i Sverige som inte ville anpassa sig till det svenska samhället, men det jag skrev om sanningen i Kosovo och Makedonien fanns inget gehör för. 
Under alla 78 dagar av demonstrationer på Sergelstorg då Nato med USA i spetsen bokstavligen våldtog Jugoslavien-Serbien, men då var svenska media 100% tyst. DN:s redaktör Mikael Bergman, tror jag han hette, ville inte ens publicera vår annons mot betalning.

Diaspora: Hur förklarar ni att så få svenskar med serbisk ursprung reagerade på DN:s artiklar ”Kosovo kolni?”

Andonov: Att intresset att svara / skicka insändare från svenskar med serbiskt ursprung är dåligt betyder, att de har gett upp och tröttnat på all orättvisa. Folk skickar in artiklar 1, 2, 3, 4, 5 gånger, men ser att ingenting händer, då blir de ointresserade och läser bara och kommenterar det sinsemellan. Det är det väst vill och ville uppnå med alla sanktioner mot Serbien att döda själen, kulturen, mentaliteten i vårt folk. Men det blir lite svårt med oss för vi är för jävliga. Det har vi bevisat under turkarnas tid, första världskriget, andra världskriget och nu. Turkarna styrde över Balkan i 500 år och vi överlevde det, och de här USA-clownerna ska försvinna av sig själva. Vi får bara vara aktsamma, så att det inte kostar oss för mycket. Det börjar bli ont om riktiga serber. 
Nu är det upp till våra bröder ryssarna, hur det ska sluta med Kosovo. Vi kan inte göra så mycket mer än vi gjorde. Vi behöver bara vara lite mer enade och bli lite bättre diplomater. Sedan behöver Interpol bara släppa mer information om albanskt organiserad brottslighet och alla höga politiker i FN & EU som är på deras lönelista. Resten löser sig självt med lite tur och lite skicklighet.

Svenska tidningar är dåliga på att följa allt som händer i f d Jugoslavien, om de inte har något eget intresse av det. Allt som hände de senaste månaderna i Kosovo, Bosnien, Makedonien, är för svenska media ointressant. Jag tror att den albanska lobbyn flyttar pengarna mer på USA sidan