listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu


Över 250 kvinnor från sexton lokala serbiska kvinnoföreningar medverkade p
 å den Första kvinnofestivalen som öppnades av Serbiens ambassadör i Sverige Ninoslav Stojadinović och Sveriges ambassadör i Serbien Krister Bringéus

Serbernas Riksförbunds Kvinnoorganisation (KO), arrangerade den 20 oktober i Göteborg dess första ”Kvinnofestival”.

Det var länge sedan så många kvinnor och bakelser, tårtor, handarbeten samlades på en och samma plats. Över tvåhundrafemtio kvinnor från sexton lokala kvinnoföreningar hade kommit till Göteborg och föreningen Kozara för att umgås, samtala, debattera och lyfta fram Kvinnoorganisationens verksamhet.

Festivalen, den första i sitt slag varvade på ett förtjänstfullt sätt politik, kultur och sport.

Festivalen öppnades av Serbiens ambassadör i Sverige Ninoslav Stojadinović och Sveriges ambassadör i Serbien Krister Bringéus, som båda framhöll vikten av den serbiska diasporan i allmänhet och kvinnorna i synnerhet, både för Sverige och Serbien.

Efteråt följde en debatt med bland annat tre kvinnliga riksdagsledamöter samt kvinnor från andra sektorer- temat för debatten kvar kvinnligt inflytande och makt.

Budskapet från panelen var att kvinnomaktsfrågan är viktig att debattera och belysa och kvinnlig organisering i föreningar, organisationer och nätverk är av stor betydelse för samhället.

Jelena Ivanišević- Paunović ”Mila”, framförde även en monolog för den publiken.

Eftermiddagen ägnades åt idrott, fotbollsturneringen vanns av kvinnoföreningen ”Gislaved” som i finalen slog Yugo-Kinnas damer, men i en turnering som denna finns givetvis ingen förlorare utan bara vinnare!

Kvinnorna från föreningarna hade också tagit med sig olika arbeten från deras respektive lokalförening, förutom fantastiska handarbeten fanns keramik, tavlor, smycken med mera.

Festivalen avslutades med en animerad film och fest.

Det var länge sedan en sådan stor samling föreningsmänniskor samlades på en och samma plats för att umgås, och enligt de rykten som gick efter festivalen så var alla jättenöjda – för tvåhundrafemtio kvinnor kan inte ha fel.