listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu
 

Andra Generationen från Göteborg

Balkanbandet Andra Generationen, som startades av ett gäng invandrarkillar från Göteborgs förorter 1988, har gått en lång väg, via spelningar hos invandrarföreningar och på stadsfester på gator och torg i de västsvenska förorterna till spelningar på mångkulturfestivaler, jazzklubbar och Stockholm stads nationaldagsfirande på Stockholms Stadion inför 40.000 personer. Alla dessa typer av spelningar gör de fortfarande med glädje, och de möts av en brokig publik i alla åldrar, med en blandning av nationaliteter som inte många andra band i Sverige kan uppvisa.

Men nu är det dags för Andra Generationen att flytta sig upp till en ny nivå, och spela för hela svenska folket, tack vare sin medverkan i uttagningen till Sveriges bidrag till Melodifestivalen 2008. Deras bidrag ”Kebabpizza Slivovitza” utsågs redan i november till ett av de 28 bidragen, men först den 10 december blev det offentligt att Andra Generationen själva ska framföra sin låt. Det blir i den andra uttagningen, i Västerås den 16 februari. Och deras nya CD släpps av Warner i februari-mars.

I Andra Generationens musik möts kulturerna. De är ett bra exempel på sann mångkultur – musik för det nya Sverige. Bandet startades av just andra generationens invandrare – söner till kvinnor och män som kom till Sverige på 50-och 60-talen från f. d. Jugoslavien (Makedonien) för att arbeta i den svenska industrin. Efter att som sina jämnåriga ha spelat rockmusik, ville killarna i bandet hitta ett sätt att göra sina föräldrars musik till sin egen och göra en version av den som de och deras kompisar kunde relatera till. Det var så deras alldeles unika version av balkanmusik växte fram. De tog alltså sitt makedonska musikarv, arrangerade om låtarna och skrev svenska texter om sin egen vardag. Textraderna är konkreta och går tydligt fram. Flera av killarna jobbar, liksom sina föräldrar, på Volvo och SKF så en låt som "Bandet" är självupplevd: Där i fabriken jobbar jag - Sliter på bandet varje dag/ Frugan hon klagar vill ha mer - Pengar och saker allt hon ser/ Sliter på bandet många år - Ingen som frågar hur jag mår/ Mening med livet det vet jag - Dansa och sjunga och vara glad

Läs mer om bandet Andra Generationen 
Hemsida : 
www.andragenerationen.com
Man kan också lyssna på deras musik
http://www.myspace.com/andragenerationen 
http://www.youtube.com/andragenerationen