listovi5433cirN
latN
 
 
 
 
Web www.dijaspora.nu
I mitten av februari kommer Studiefrämjandet i Stockholm att starta två språkkurser i sydslaviska språk (serbiska/kroatiska/bosniska).

Kursen för nybörjare startar på måndag den 14 februari. Fortsättningskursen (termin 2) startar tre dagar senare (17 februari).Undervisningen kommer att äga rum en gång per vecka (2,5 timmar). Enligt Karin Heinig från språkavdelningen kommer det att bli sammanlagt 30 studietimmar för varje kurs.
Mer information om kurserna kan Diasporas besökare få samt göra anmälan på telefonnummer 08-441 52 00. Man kan också göra anmälan på Studiefrämjandets hemsida www.sfr.se/sto/.

Diasporas läsare lyckades!

På initiativ av Leif-Arne och Katarina Hansson, genomförde Diasporas läsare en insamlingsaktion för Ivana Vukicevic från Herceg Novi (Montenegro). Läsarnas aktion ledde till att Ivana fick apparaten som ger henne ett normalt liv - "Lympha Press Mini", värd 30 000 kronor. De som först hörde av sig var ungdomarna från föreningen Srbija i Malmö som prenumererar på tio exemplar av Diaspora. Ungdomarna ställde sitt bankgiro till förfogande för insamling av bidrag till Ivana. Insamlingensaktionen fick också stöd från föreningens sekreterare Branko Rodic. När sedan läkaren Manuela Gavric från Göteborg reagerade på artikeln i Diaspora - var insamlingen ett faktum. Leif-Arne Hansson lyckades med hjälp av GabrielA Sanda från Linköping kontakta och aktivera idéella föreningen Hjärta till Hjärta. Representanten för föreningen Sture Kåren från Stockholm anslöt sig till aktionen vilket också gjorde sjukgymnasten Conny Bergqvist. Tack vare dessa människor kunde Ivana få apparaten Lympha Press Mini.- Svenskarna och mina landsmän som bor i Sverige är härliga människor, säger Ivana Vukicevic. Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka alla, särskillt undgomarna från föreningen Srbija i Malmö. Jag och min mamma grät av lycka när jag fick apparaten. Min lycka går inte att beskriva med ord. Samma kväll testade jag apparaten; jag har inte längre gamla problem och värk. Nu har jag återfått appetit på livet. Glädjen har återvänt till mitt liv och nu orkar jag göra allt, eftersom jag vet att det finns så många goda människor i Sverige, säger Ivana och tillägger att Sverige för henne representerar kunskap, framsteg, rättvisa, godhet och humanitet.